Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Przewiń na góre

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Witamy na stronie Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi nr 309

Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi nr 309

„Baśniowa Kraina” w Warszawie

Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi nr 309Baśniowa Kraina” ul. H. Ch. Andersena 7, 01-893 Warszawa Tel. 22 663 12 91

 

 

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI

 

  • Szklanka suchej białej fasoli
  • 5 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku (lub inna przyprawa według uznania)
  • 3 jajka (ugotowane na twardo)
  • Pieprz i sól do smaku

Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu odlać wodę do naczynka. Po przestudzeniu fasoli dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, sól i pieprz. Zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli pasta będzie za gęsta, można dolać odrobinę wody odlanej z ugotowanej fasoli.

Idealna do smarowania pieczywa.

________________________________________________________________________________________________

BUDYŃ JAGLANY

 

 

 

  • 2 szklanki mleka (może być roślinne, kokosowe, krowie)
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 15-20 sztuk daktyli
  • 1 gorzka czekolada
  • Szczypta soli morskiej
  • Odrobina oleju kokosowego

 

Kaszę opłukać i gotować z mlekiem, daktylami, solą i olejem kokosowym około 20 minut. Po ugotowaniu i lekkim schłodzeniu zmiksować blenderem na gładką masę. Podawać z owocami, orzechami lub gorzką czekoladą.

________________________________________________________________________________________________

 

Ciasto marchewkowe „Pszczółek”

  • 1,5 szklanki startej marchewki (startej na drobnych oczkach);
  • 1,5 szklanki mąki;
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka oleju;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 0,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na gładką masę. Powoli dolewamy olej ciągle mieszając. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Na końcu wsypujemy marchewkę i cynamon. Dokładnie mieszamy.

Pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 180 oC.

Sprawdzony przepis, polecamy.

Copyright © 2020 - Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi Nr 309 „Baśniowa Kraina" - Wszelkie prawa zastrzeżone.